Almanya’da Eğitim için Gerekli Olanlar

Almanya’da üniversite eğitimi görmek isteyen öğrencilerin vize başvurusunda dikkate alması gereken noktalar eğitim geçmişi ve şartlı kabul kriterleridir. Eğitim vizesi için başvuruda bulunan kişinin öncelikle konsolosluğu tek ve gerçek amacının Almanyada eğitim almak olduğuna ikna etmesi gerekir. Bunun için öğrencinin o zamana kadarki eğitim geçmişi ve bu açıdan ortalamanın üzerinde bir performansa sahip olup olmadığı incelenir. Şartlı kabul süreci ise öğrencinin Almanya üniversitelerine başvuru yaparak bölüme dair kriterleri sağladığına dair bir teyit almasıyla başlar. Bu kabul ancak Almanca dil bilgisi edinildiğinde geçerli olur. Bunu sağlamak içinse Almanya’da yaklaşık 1 yıl boyunca kurs görmek ve üniversitelerde DSH ya da TestDaf sınavını verebilmek gerekir.

Almanya’da eğitim için şartlı kabul alındıktan sonra üniversite bünyesindeki dil kursuna veya bu imkan yoksa DSH hazırlık kursu veren özel bir kursa kayıt olmak gerekir. Kayıt yaptırılacak kursun haftada en az 18 saat eğitim veren bir kurum olmasına dikkat edilmelidir. Bazı Alman üniversiteleri hiç Almanca bilgisi olmayan öğrenci adaylarına da şartlı kabul verirler, fakat birçoğu şartlı kabul için dil kriterini öne sürer. Bir kısım üniversiteler ise belirli seviyelerde Almanca bilgisini şart koşar. Şartlı kabul alınan üniversiteyle dil eğitiminin alınacağı kursun aynı şehirde veya aynı eyalet sınırları içinde bulunması zorunlu değildir.

Almanyada eğitim çerçevesinde yapılacak master başvuruları içinse ayrıca not ortalaması da göz önüne alınır. Bu konudaki genel kriter; öğrencinin, Alman not sistemine göre lisans eğitiminde en az 2.5 ortalamaya sahip olmasıdır.

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.